Master Class VII. 5 d’abril de 2013.
Psicologia en escacs. Èxits i erRors.
Aquest era el títol de la classe de l’últim dia i que va ser improvisat per atendre a les impresions que es van tenir de l’últim campionat.
Mereixia la pena fer un monogràfic i traslladar totes les experiències d’en LLuís i dels jugadors que a priori no destacaven tant i que més tard van acavar sent grans jugadors d’escacs.
També les actituds dels pares vs les derrotes i victòries del seu fill/a. En Lluís va posar un exemple del nostre club en que un pare li havia dit en una ocasió:
“Sempre que el meu fill/a perd, me l’enduc a sopar a fora, les victòries ja es celebren soles”.
En LLuís va resumir el títol encara més i ho va deixar en dues paraules: GESTIONAR EMOCIONS.
Vàrem ser 17 persones (mantenim l’estadística entre les 15 i les 20 des de el primer dia), i després de la intro, en Lluís ens va explicar un conte d’un ocell que…
Hi havia una vegada, un ocell,… je, je, je
Resumint, moralitat o conclusions; (que en definitiva ja sabem tots) i es que una cosa és la teoría i l’altra la seva aplicació pràctica que menys vegades utilitzem.
Dit així ens va voler dir que “Hem d’aprendre a dubtar”, “No ens podem creure tot el que ens diuen”, “No intentem fer el impossible, has de saber els teus límits” i “Si fas una cosa bona, no t’arrepenteixis”. Va parlar de l’intel·ligència emocional i va passar tot seguit en la 2ª part de la classe a posar de manifest tot això amb exemples de partides de Kramnick que es deixa mat en una, Capablanca, etc, etc.
Apliquem-nos el conte; pares, fills, entrenadors, monitors, familiars i mascotes,…
Master Class VI. -8 de març 2013.
El passat divendres en LLuís ens va deixar bocabadats als 15 assistents, dels errors típics quan el nostre adversari ens juga la “dolenta” o sencillament la que no esperàvem per estar fora del llibre. El missatge molt clar:
“A UNA JUGADA DIFERENT, UNA REFUTACIÓ DIFERENT”
No és pot jugar amb l’automàtic d’obertures, perquè una petita transposició o una jugada no exacta, deixa les coses molt diferents a com ho portàvem preparat. 2n missatge:
“ELS ESCACS ÉS COM BALLAR UN BALS” i a vegades cal ballar amb la més… encara que no ens agradi.
Per enfatisar-ho, en Lluís ens va analitzar punt per punt i jugada per jugada la partida d’en Kasparov-Larsen i d’ altres també molt interessants que teniu a la vostra disposició.
Ara només ens queda repassar-les i posar-ho en pràctica. Qüasi res,…
De moment, ja tenim prou feina fins el 5 d’abril que serà quan ens tornarem a trobar per continuar escoltant la música d’en Lluís…
i és que no ens cansem de dir-ho:
“Els escacs, com la música i l’amor, tenen el poder de fer feliç a les persones.”
Master Class V.- 18 de gener 2013.
La sessió va començar amb una Winawer i una gran combinació del blanc i és va continuar amb una gran partida estratègica, de la Nimzoindia amb Saemisch, Fritz – Nimzowitsch, Aaron de 1923.
La reproduïm perquè no te desperdici…
1.d4 Cf6 2.c4 e6 3.Cf3 b6 4.g3 Ab7 5.Ag2 Ae7 6.Cc3 O-O 7.0-0 d5 8.Ce5 c6 9.cxd5? cxd5 10.Af4 a6! 11.Tc1 b5 12.Db3? Cc6 13. Cxc6 Axc6 14.h3 Dd7 15.Rh2 Ch5 16.Ad2 f5 17.Dd1 b4 18.Cb1 Ab5 19.Tg1 Ad6 20.e4 fxe4! Aquesta és la jugada clau, es sacrifica el cavall per tenir la sèptima fila. A partir d’aquí i amb poques jugades la posició de les blanques queda paralitzada. 21.Dh5 Txf2 22.Dg5 Taf8 23.Rh1 T8f5 24.De3 Ad3!! Amenaçant 25…Te2 i guanyant la dama 25. Tce1 h6! i ABANDONEN LES BLANQUES.
Perquè? Simplement perquè queden en zugzwang i les negres es limiten a moure el seu rei fins que les blanques s’auto immolen.
Després d’aquesta exquisida partida van venir alguns mats en 3, algun mat en 150, com sentiu!, 150 jugades i fins hi tot podia haver posat algun de 255 jugades. El secret: la repetició de jugades fins fer la triangulació, per passar el torn al contrari, i fer com en el cas anterior del zugzwang, esperar a que s’estabelli el rival.
Vam acabar amb una partida de la seva collita amb una variant Bird contra l’Espanyola amb sacrificis i molta alegria.
Properament anunciarem la propera Master Class. Fins aleshores.
Master Class IV.- 14 de desembre 2012
Una vegada més, en Lluís ens ha analitzat diferents tipus de sacrifici amb aquesta segona classe master d’entregues. Aquest cop han estat més “fines o no tant alarmants”, un misteriós peó central que tothom hagués recuperat a la primera de canvi, en Kasparov amb negres i contra Karpov ens el ha deixa’t allà al mig del tauler pera aconseguir que el cavall blanc no és pugués moure de la casella en a3. Fins i tot un g5 espectacular (a l’altre cantó del tauler) i deixa’n el rei amb corrent d’aire, per a que aquest cavall no arribés a sortir del jardí per via c4-b2. I no només això, primer aquest cavall, després l’altre, fins i tot la senyora dama de Karpov queda inmobilitzada al mig del tauler sense jugades o perduda. Tampoc les seves torres ni els alfils tenen cap jugada per fer. En resum, un sacrifici de peó a canvi de que les peces blanques no juguin, a mida que a poc a poc van sortint les negres. Realment impressionant partida, sembla una asfixia inversemblant que es produeixi amb totes les peces adversàries.
Es continua amb un altre partida, una Catalana (creada per en Tartakower l’any 1929), també temps per una Caro-Kan, amb l’avançament de h4 i g4 i e6 i la continuació del negre amb fxe. Les negres en aquest cas podien jugar Dd6, però el peó de més se’ls hi ennuega fins el punt que ni la torre, l’alfil i el cavall de flanc de rei poden fer res per poder desenvolupar-se.
I finalment amb una partida marca de la casa Comas, menyspreuant la capturara de peces, i al contrari, de deixarse-les a canvi de desenvolupament. Molt bona partida d’en Lluís jugada a Moscou.
Finalment s’acaben els sacrificis, la classe i pròximament l’any, en que ja no tindrem la propera master fins any vinent i concretament el divendres 18 de gener amb la preparació i entrada al Campionat de Catalunya Per Equips.
Master Class III.- 16 Novembre 2012
TIPUS DE SACRIFICI A L’OBERTURA (I).
III Màster d’en Lluis Comas i 4 partides amb autèntiques riades de sacrificis per a tots els gustos… Es va repetir la mateixa entrada que en les anteriors classes, amb 20 persones, exactament 10 nens/es i 10 adults.
D’entrada i per fer boca, els assistents es van trobar amb un exercici de mat amb sacrifici acceptat de dama per un peó. Tot això després d’una llarga combinació que s’havia de trobar primer, és clar…
I la conducció en aquest cas era de qui portava les peces negres que casualment era en Bobby Fischer. A banda i ja amb les peces escalfades, van continuar els sacrificis després de l’explicació que en Lluís ens va donar per poder-los posar en marxa quan la nostra intuïció ens ho permeti. Les idees base i generals van ser bàsicament dues:
– sacrificar en el desenvolupament no defençant el material, quan el rei contrari està en perill i quan el centre està obert
– l’altre opció quan hi ha domini del centre i avantatge d’espai.
I de les curiositats del llenguatge del dia, podem destacar les següents: “- Se atormenta una vecina!”, “-Necessitem més genero!” (aquesta és bona, vosaltres aneu sacrificant…), “¿Qué es lo que parecen los dientes de mi abuela?” Doncs un FORAT!.
Sacrifica que sacrificaràs, bon sacrificador seràs… Ens tornem a veure el divendres 14 de desembre.
Master Class II.- 26 Octubre 2012
Segona Msster Class d’en Lluís Comas: APRENDRE A PLANIFICAR BÉ…
Repetim èxit d’assistència aquest 26 d’octubre. Aquest cop s’ha omplert més la sala, però amb més afluència d’adults. En total 20 persones, 4 més que l’anterior. El temari dona per a hores i hores, però ho ha resumit en clars exemples al principi per anar-ho complicant més de cara al final. I parlant de finals, hem tingut una sessió plena d’ells…
Primer s’han explicat els conceptes d’Estratègia i Tàctica amb exemples molt clars. Quin és el Pla (el QUÈ)- l’Estratègia, i com ho aconseguirem (el COM?)- la Tàctica.
Una frase que ha fet riure: parlant en Lluís d’un jugador fort en tàctica i el seu pensament davant una posició en el tauler amb manca de possibilitats combinatives; diu: “no sé que fer aquí!”. Un estratega es diria: vull anar cap aquí, vull fer això.
Després i el més destacat del dia ha estat la presentació del senyor alfil envers el cavall. En Comas acctentuava que l’àlfil té molt bona vista, i que el cavall és una mica curt de vista, ara, això sí, quan el cavall deixa una anar la cossa, aquesta fa molt mal.
I amb el que ens arribem a estimar els cavalls… Ja sabiem del petit avantatge en general que té un alfil respecte a un cavall, però ens hem adonat tots que el senyor alfil és molt més que el nostre estimat cavall. I ens pensàvem defensar el cavall dient que pot anar per les 64 caselles envers l’alfil que només pot passar per 32… Aquí teniu una posició en la que va perdre en Capablanca amb peó de més!
Blanques: a2, b2, e3, f2, h2, CC3, Ce2, Rg1 i les negres: a7, b7, f7, g6, h7, Ae8, Ag7, Re7. Fins i tot la màquina diu que les blanques estan millor, però ja sabem que les màquines d’estratègia en saben poc i la realitat és que les negres estan guanyades. Aquesta posició ha estat una bona lliçó.
I si voleu saber una mica més, proveu de caçar un alfil amb un rei i un cavall. Diu en Lluís, em moro de riure: Es més, proveu-ho afegint-hi una torre! Rei, cavall i torre a la busca d’un pobre alfil. Proveu-ho!
I més i més finals de com guanyar dama contra torre. Aquí si que tenim el mètode que no explicarem a la web. Hi ha molts llibres amb moltes variants per poder guanyar, però cap com el MÈTODE COMAS. Si algú no ha vingut i vol saber la fòrmula màgica només ho ha de demanar al club i se li explicarà. Fàcil i claríssim. MÈTODE COMAS per a tots els socis.
I finalment es dona per acabada la sessió de finals (amb el permís de les obertures), fins al proper dia 16 de novembre a les 19.00h. Us hi tornem a esperar!!
Master Class I.- 5 Octubre 2012.
El passat divendres 5 d’Octubre vam tenir una classe magistral amb el GM LLuís Comas. 16 representants del club entre joves i adults van tenir l’oportunitat d’aprendre interessants conceptes amb un llenguatge i continguts entenedors per a tots..
Si en fem 5 cèntims es va començar per l’anàlisi d’una partida d’en Ponomariov en la que tots van entendre que “l’afil que no té rival, l’hem de fer fort” i que una peça sobrecarregada ens ha de donar temes d’estudi per treure-hi alguna ventatja tàctica.
Un altre concepte molt important és de no atacar només amb dues peces, és molt difícil diu textualment que “l’altre rebenti”. Curiosament al final de la partida és va arribar amb una variant, a un mat que fins i tot li resultava rocambolesc al propi Lluís per no recordar haver-lo vist mai. Simplificant la posició, el mat és amb el rei negre a b8 , la torre blanca a b7, elavall a b6 i l’alfil a c8. Un mat, bastant pintoresc.
Es va continuar amb una partida semi-ràpida que va jugar el que probablement pugui ser un dels millors escaquistes de tots els temps, en Gary Kasparov i és va treballar uns finals de torre amb alguns “truquillos” com ens advertia en una jugada que donava les taules en la següent posició: val la pena esbrinar que han de jugar les negres.
Negres: f7, g6, h5, Tf5, Rg7 i blanques: b6, g3, f2, h4, Tb7, Rg2
Una pista: no és Tb5.
Més finals de torre per a tots els gustos, Philidor, cantó curt,… Final de torre contra cavall,…I finalitzant la sessió i a petició del públic ens va ensenyar com realitzar el mat d’alfil i cavall. Dues hores plenes de consells i picardies que de ben segur molts aprofitarem.
Només queda recordar-vos que el proper divendres dia 26 d’octubre tindrem la 2ª classe Master amb en Lluís Comas. Us hi esperem a tots.