El passat 1 d’abril el nostre club va fer un acte on per primer cop s’obria al món de la literatura. La presentació del llibre de Vicente García Campo: «La Dama de València». L’assistència va ser nombrosa i va comptar amb la presència de l’alcalde de Llinars el Sr. Martí Pujol i Casals i les regidores de Joventut i Esport la Sra. Mònica López i Bonet i d’Igualtat i famílies la Sra. Marisol Fernandez i Martos. L’acte es va iniciar amb una breu introducció del nostre president Joan Antoni Pérez i va ser presentat pel Jaume Gayoso de la directiva del club.
Tota l’organització logística va ser duta a terme, com sempre, d’una forma impecable per les nostres companyes de la Junta Directiva Anna Bonals i Núria Español.
En la presentació es parla de què els escacs van molt més enllà de la competició. Kasparov en el seu llibre «Com la vida imita els escacs» ens ensenya a veure la vida com un joc d’estratègia i estableix analogies d’aquesta amb els escacs. Les solucions als problemes quotidians moltes vegades requereixen tècniques i arts semblants a les que s’utilitzen en els escacs.
L’ús dels escacs actualment s’expandeix a molts camps relacionats amb l’educació, la formació de directius, el seu ús terapèutic o amb la inclusió social per citar alguns. Són terreny on els escacs poden demostrar la seva utilitat social. Però això també pot provocar un efecte beneficiós en la difusió del nostre esport.
Els escacs també són part de la nostra cultura. Tenim recent la sèrie de Netflix «Gambit de dama» que ha tingut un fort impacte mediàtic. Però la presència dels escacs a la música, el cinema o la música ha sigut sempre molt important. I és en aquest context d’interrelació dels escacs amb la societat on se situa la presentació d’aquest llibre.
L’autor Vicente García Campo és un escriptor llinassenc i un bon amic del nostre club. Atleta i emprenedor ha cursat estudis d’enginyeria industrial i el grau de Literatura espanyola. Persona polifacètica que com a escriptor s’ha centrat en la novel·la i el teatre, però que també ha fet les seves incursions en l’assaig i en la poesia. En novel·la amb «Flores de una vida» va obtenir el Premi Camilo José Cela de Narrativa al 2018. La seva nova obra «La dama de València» és una novel·la històrica ambientada en la València del segle XV on s’està imposant una nova forma de jugar als escacs molt més dinàmica i on la peça de la dama agafa un gran protagonisme. Vicente intenta reflectir els canvis socials d’aquella època a través d’un relat trepidant que acaba amb un desenllaç sorprenent.
La intervenció de Vicente va estar centrada principalment en una interessant contextualització històrica de la novel·la i en una encara més interessant dissertació del procés creatiu i artístic d’una obra literària.
Després de l’exposició es van fer tota una sèrie de preguntes que van aprofundir en alguns aspectes assenyalats per Vicent quant a qüestions com l’amor cortesà o el paper creixent de la dona en el Renaixement.
Acabat l’acte, durant el pica-pica, Vicente va signar llibres als assistents en un ambient molt més distés que convida a organitzar nous actes d’aquests tipus en el futur.
Crònica de Jaume Gayoso